Sok z ogórków kiszonych – czy jest zdrowy?

Wiele mówi się o dobroczynnych właściwościach kiszonek, szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności oraz okresie jesienno – zimowym. Regularne spożywanie kiszonej ma bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu. W polskiej kuchni jest wiele smacznych produktów, które są poddane kiszeniu. Jest to metoda na ekologiczną konserwację żywności oraz nadanie jej specyficznego smaku. W naszych domach dominują kiszone ogórki, grzyby czy kapusta, jednak można kisić znacznie większą ilość produktów.

Sok z kiszonych ogórków

W celu rozpoczęcia procesu kiszenia, ogórki wraz z przyprawami zalewa się osoloną wodą. Przepisy są różne – woda może być wrząca lub wystudzona, co ostatecznie nie ma wpływu na jakość kiszenia. Już po 2-3 dniach gołym okiem da się zauważyć zmętnienie wody – jest to oznaka, że kiszenie przebiega właściwie. Jeśli zapewnimy kiszonce odpowiednią temperaturę, można proces kiszenia przyśpieszyć. Ma to znaczenie szczególnie w przypadku ogórków, które kisimy w wiaderkach czy beczkach, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia. Sok z kiszonych ogórków ma charakterystyczny smak i zapach – jest stosowany w kuchni jako przyprawa, jednak rekomenduje się również picie takiego soku.

Właściwości soku z kiszonych ogórków

Podczas kiszenia ogórków dobroczynne bakterie i składniki mineralne przenikają do soku, który można spożywać nawet co dzień. Ważne jednak, by sok pochodził z ogórków przygotowanych samodzielnie i wolnych od konserwantów.

Sok z ogórków kiszonych jest bogatym źródłem kwasu mlekowego, który pełni rolę naturalnego probiotyku. Reguluje pracę układu pokarmowego, pobudza trawienie i przyśpiesza przemianę materii.

Kwas mlekowy korzystnie wpływa na budowanie odporności organizmu, dlatego też sok z kiszonych ogórków warto spożywać regularnie, szczególnie w okresie spadku odporności.
Podczas procesu fermentacji wytwarzają się izotiocyjaniny. Są to substancje o działaniu przeciwnowotworowym, które znajdują się we wszystkich kiszonkach.

To nie koniec dobroczynnego wpływu soku z kiszonych ogórków na organizm. Kiszonki poprawiają stężenie lipidów we krwi, a także skutecznie przeciwdziałają chorobom wrzodowym. Regularne picie soku z kiszonek pomaga w walce z grzybicą.

Skąd brać sok z kiszonych ogórków?

Najlepiej jest pić sok z kiszonych ogórków, które przygotujemy samodzielnie. W sprzedaży są także dostępne naturalne kiszonki, wytwarzane ekologicznymi metodami. Warto po nie sięgać, wcześniej sprawdzając skład produktów. Ważne, by w składzie nie znajdował się ocet, a także barwniki i konserwanty.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez KamranAydinov - pl.freepik.com